Follow us on Facebook

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Η ιστορία ενός "σκληρού" άντρα

Share it Please

Για πολλές δεκαετίες οι καπνοβιομηχανίες μαζί με τους διαφημιστές τους και τους φίλους τους στο Χόλιγουντ προσπάθησαν και τα κατάφεραν να μας πείσουν, πως το κάπνισμα για τον άντρα δηλώνει δύναμη, ελευθερία, γοητεία, "μαγκιά".
Επίσης κατάφεραν να μας περάσουν το τσιγάρο ως σημάδι ενηλικίωσης (καπνίζω άρα μεγάλωσα και έχω ίσα δικαιώματα με τους "μεγάλους").

Φυσικά πλέον οι νέες γενιές δεν τσιμπάνε στο παραμύθι τους και ήδη αν προσέξετε στον κινηματογράφο όλο και περισσότερες εταιρίες έπαψαν να το προβάλλουν.


Διαβάζουμε στο Έθνος:

Πιστός στην αρχετυπική εικόνα του καπνιστή που ο ίδιος ενσάρκωσε μέσα από τις διαφημίσεις της Marlboro, ο Ερικ Λόσον έζησε και πέθανε με ένα τσιγάρο στο στόμα. «Το γνώριζε πως τα τσιγάρα τον εξουσίαζαν. Το γνώριζε αλλά δεν μπορούσε να σταματήσει να καπνίζει», δηλώνει γι' αυτόν η σύζυγός του, Σούζαν.
Ο Λόσον άρχισε το κάπνισμα σε ηλικία μόλις 14 ετών και το συνέχισε μέχρι τη στιγμή, πριν από μερικά χρόνια, που διαγνώστηκε με χρόνια παρεμποδιστική πνευμονική πάθηση (COPD). Εν τω μεταξύ βέβαια, είχε ήδη «διαπρέψει» ως ο απόλυτος, αρχετυπικός καπνιστής. Από το 1978 έως το 1981, ο Λόσον πρωταγωνίστησε στις θρυλικές διαφημίσεις της Marlboro, στον ρόλο του μοναχικού, σιωπηλού καουμπόι.
Ηταν οι εν λόγω διαφημίσεις που ώθησαν εκατομμύρια άνδρες ανά την υφήλιο να αρχίσουν να καπνίζουν τσιγάρα με φίλτρο. Μέχρι και τη δεκαετία του 1950 οι άνδρες συνήθιζαν να φουμάρουν μόνο άφιλτρα και οι γυναίκες με φίλτρο, πράγμα που ωστόσο έμελλε στην πορεία να αλλάξει χάρη στον... Ερικ Λόσον και τη Marlboro.
Ο Αμερικανός έκανε τα πρώτα του βήματα ως ηθοποιός στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ενσαρκώνοντας «δεύτερους» ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές όπως οι «Baretta» και «The Streets of San Francisco». Ακολούθησε μια «χρυσή» τετραετία (1978-1981) στη Marlboro, η οποία ωστόσο δεν έμελλε να έχει αναλόγως «χρυσή» συνέχεια για τον φιλόδοξο Αμερικανό. Οι δεκαετίες του 1980 και του 1990 τον βρήκαν να κάνει περάσματα από σειρές όπως οι «Δυναστεία», «Οι Αγγελοι του Τσάρλι» και «Baywatch».
Η καριέρα του ως ηθοποιού επρόκειτο να τελειώσει άδοξα το 1997, όταν αυτός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ενός γουέστερν. Το ενδιαφέρον με τον Λόσον είναι πως τα τελευταία χρόνια είχε μεταμορφωθεί σε ακτιβιστή κατά του καπνίσματος (παρά το γεγονός πως ο ίδιος συνέχιζε να καπνίζει). Πρωταγωνίστησε μάλιστα και σε αντικαπνιστική διαφήμιση που παρωδούσε τον «άνδρα της Marlboro» (Ethnos.gr)

Humphrey Bogart, ακόμη ένας '"σκληρός" που πέθανε εξαιτίας της σιχαμένης του συνήθειας







Ο άτυχος αυτός άνθρωπος πέθανε σχετικά νέος, 72 ετών, μετά από 10χρονη βασανιστική ασθένεια καθηλωμένος στο κρεβάτι ζώντας συνεχώς αναπνέοντας οξυγόνο. Ήταν βαρύς καπνιστής από 14 ετών.

H Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ή όπως την λέμε χάριν συντομίας ΧΑΠ, είναι ή πιο ύπουλη από τις αρρώστιες του ανθρώπου σήμερα και για αυτό χαρακτηρίζεται ως ο σιωπηλός δολοφόνος. Για πολλά χρόνια, συνήθως πάνω από 10-15, αναπτύσσεται σιωπηρά με ήπιες ενοχλήσεις χωρίς να δίνει ανησυχητικά συμπτώματα που να προειδοποιούν το θύμα της. Αποφράζει τους βρόγχους (τους αεραγωγούς που αναπνέουμε) και καταστρέφει κυριολεκτικά τους ιστούς των πνευμόνων. Η βλάβες αυτές από ένα σημείο και μετά είναι μη αναστρέψιμες. Δυστυχώς τότε το 50-60% των πνευμόνων έχει καταστραφεί και ο ασθενής αρχίζει να έχει σοβαρά συμπτώματα και 2-3 κρίσεις επιδείνωσης της αρρώστιας τον χρόνο, κρίσεις που συχνά τον οδηγούν να εισαχθεί και να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος (δύσπνοια) και να καπνίζει αφήνει την αρρώστια να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή. Σε αυτήν ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει καθημερινές οικιακές δουλειές, να κοιμηθεί, να μετέχει σε οικογενειακές διασκεδάσεις και να έχει σεξουαλική ζωή. Τελικώς ο ασθενής καθηλώνεται σε μια αναπηρική μορφή διαβίωσης καθηλωμένος στο σπίτι, απόλυτα εξαρτημένος από την οικογένεια του.


Δεδομένα από την χώρα μας

Εξίσου εντυπωσιακά κακές είναι και οι διαπιστώσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την χώρα μας.
• 9 ενήλικες καπνιστές στους 100 στην χώρα μας πάσχουν από τη νόσο (8.4%), δηλαδή περίπου 700000 Έλληνες νοσούν
• Το 56% δηλαδή 300000 αυτών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.
• Οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν
• Οι άνδρες πάσχουν 2,5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες 11,6% έναντι 4,8%
• Ο ανδρικός αγροτικός πληθυσμός καπνίζει 2 φορές περισσότερα τσιγάρα από ότι ο αστικός
• Ο αγροτικός πληθυσμός πάσχει από ΧΑΠ περισσότερο από ότι ο αστικός (Αθήνα:6%, Αστικά κέντρα πλην Αθήνας:10,1, Αγροτικές περιοχές:15,1%).
• Στην Κρήτη υπολογίζεται ότι 60000 άτομα πάσχουν από ΧΑΠ, οι μισοί από τους οποίους δεν το γνωρίζουν.

Προτρέπουμε όλους τους καπνιστές να προσπαθήσουν να διακόψουν το κάπνισμα καταφεύγοντας στα ειδικά ιατρεία βοήθειας καθώς και να προβούν σε πνευμονολογική εξέταση για την πιθανότητα να έχουν προσβληθεί από την νόσο. Η αρρώστια στα πρώιμα στάδια είναι αναστρέψιμη εάν διακοπεί το κάπνισμα. Καλούμε την πολιτεία να τηρήσει επιτέλους τους νόμους απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους προστατεύοντας την δημόσια υγεία. Παράλληλα η πολιτεία πρέπει να οργανώσει και να υλοποιήσει μια αποτελεσματική αντικαπνιστική καμπάνια ιδιαιτέρως στοχευμένη στις μικρές ηλικίες ώστε να πάψει η χώρα μας να είναι η πρωταθλήτρια χώρα παγκοσμίως σε καπνιστές. (cretalook.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου