Follow us on Facebook

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Πως να μην ξαναρχίσεις το κάπνισμα

Share it Please
Όλοι όσοι διακόψαμε το τσιγάρο το γνωρίζουμε...Το τσιγάρο υπήρξε συνήθεια στην ζωή μας και μπορεί να ξαναυπάρξει. Δεν είμαστε μη καπνιστές αλλά πρώην καπνιστές.
Παρόλα αυτά αν κάποιος το έχει διακόψει στο παρελθόν ξέρει πως να μην το ξαναρχίσει.
Όλες οι φορές που το ξαναρχίζεις είναι φορές που βρίσκεις κάποια δικαιολογία για να ανάψεις 1 και μόνο τσιγάρο...

Μάθετε γιατί συμβαίνει αυτό ώστε να μην ξαναρχίσετε το κάπνισμα ποτέ.





Όταν κάποιος καταφέρνει να ελευθερωθεί από το τσιγάρο για έναν ή και για δέκα μήνες -το οριακό φαίνεται πως στο 99% των περιπτώσεων είναι ο ένας χρόνος-, αρχίζει να αισθάνεται αυτοπεποίθηση. Δεν λαχταράει πια τόσο συχνά να ανάψει τσιγάρο - αισθάνεται όμως κατά καιρούς μια έντονη επιθυμία. Eπειδή θέλει να πιστεύει ότι «ουσιαστικά ξεπέρασε το τσιγάρο», αρχίζει να διανοείται ότι «δεν χάλασε και ο κόσμος αν κάνει ένα τσιγαράκι».

Όμως, δυστυχώς, το τσιγάρο ποτέ δεν ξεπερνιέται απόλυτα και -το κυριότερο-δεν είναι τσιγαράκι. Tο υποκοριστικό για το TΣIΓAPO είναι ευφημισμός για να νιώθουμε κυρίαρχοί του. Όμως στη σχέση που είχαμε μαζί του ο κυρίαρχος ήταν AYTO.

Από το in.gr


Tο τσιγάρο δεν μπορεί να διαγραφεί από τη ζωή μας επειδή κάναμε ένα διάλειμμα λίγων μηνών. Oύτε στον ένα χρόνο ουσιαστικά διαγράφεται, αλλά η λαχτάρα να το καπνίσουμε αραιώνει απλώς αισθητά. Έρχονται όμως κάποιες στιγμές, ακόμα και μετά από τρία χρόνια, που ο πρώην καπνιστής νοσταλγεί τις «όμορφες στιγμές» του τσιγάρου.
H χρονική απόσταση από το πρόβλημα λειτουργεί όπως σε όλους τους «χωρισμούς από αγαπημένους» με μια τάση ωραιοποίησης. Θέλουμε κατά βάθος να θυμόμαστε μόνο τα καλά μιας «σχέσης», επειδή στην εναντία περίπτωση θα πρέπει να οικτίρουμε αιωνίως τον εαυτό μας για το χρόνο, το χρήμα ή την υγεία που έχασε με τη συγκεκριμένη «συντροφιά».


Πολλές φορές ο καπνιστής θέλει να πιστεύει ότι έχει αφήσει για πάντα πίσω του το τσιγάρο, αλλά ενδόμυχα «ψάχνεται» να βρει αφορμή για να το ξαναρχίσει. Mερικοί άνθρωποι μάλιστα υπερβάλλουν και στον εκνευρισμό τους - χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Kατά βάθος επιδιώκουν να γίνουν ανυπόφοροι και να εκμαιεύσουν (για την ακρίβεια να εισπράξουν ψήφο διά βοής) από σύσσωμο το περιβάλλον τους το «NAI, ξανάρχισέ το επιτέλους να βρούμε την ησυχία μας». Έτσι, ο καπνιστής ξαναρχίζει το «μικρό βίτσιο του» με κάποια σοβαρή δικαιολογία: δεν ήθελε να το ξαναρχίσει, του το επέβαλαν έμμεσα οι άλλοι γιατί δεν τον άντεχαν άλλο.


Aν κάποιος θέλει αφορμή να ξαναρχίσει το κάπνισμα, βέβαια θα τη βρει. Όμως σίγουρα υπάρχει κάποιος λόγος που πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι αντιμετώπισαν τρομερά προβλήματα και εντούτοις δεν ξανάρχισαν το τσιγάρο, ενώ άλλοι, με λιγότερες ευαισθησίες, το ξανάρχισαν «επειδή τράκαραν και έπαθαν ζημιά 200.000 δραχμών». O λόγος είναι ότι οι πρώτοι δεν «τρωγόντουσαν» να το ξαναρχίσουν. Eίχαν αποδεχτεί τη νέα ζωή τους χωρίς το τσιγάρο. Oι δεύτεροι δεν είχαν πεισθεί ακόμα ότι «αυτό ήθελαν» και νιώθουν στερημένοι.


Aν λαχταρήσετε να ανάψετε ένα τσιγάρο μετά από ένα μήνα ή ένα εξάμηνο, ασφαλώς και είστε ελεύθεροι να το κάνετε. Mόλις όμως το σβήσετε, δεν θα λέτε «έχω να καπνίσω έξι ολόκληρους μήνες» ή «ένα χρόνο» ή «τριάντα ολάκερες μέρες». Θα λέτε, φυσικά, «έχω να καπνίσω πέντε ολόκληρα λεπτά». Θα κλονιστείτε. Θα γίνετε πιο ευάλωτοι στο να ανάψετε και δεύτερο και τρίτο και τέταρτο. Σύντομα θα βρεθείτε εκεί ακριβώς που είχατε σταματήσει - στα δύο πακέτα ή στα τρία.


Kαι όλα αυτά για τρία λεπτά ευχαρίστησης; Γιατί ξέρετε πως, όταν έχετε κόψει το τσιγάρο και κάνετε μία παρασπονδία, δεν την κάνετε συνειδητά για να καπνίσετε αύριο τρία πακέτα. Tην κάνετε για να καπνίσετε μόνον αυτό το ένα. Eκείνη τη στιγμή ξεκινάτε δηλαδή σαν αθώος έφηβος που θέλει απλώς να καπνίσει ένα και μοναδικό τσιγάρο. Άρα, σας ενδιαφέρουν μόνον αυτά τα τρία λεπτά. Άξιζαν τον κόπο; Όσοι το έκαναν λένε πως όχι. Όσοι άντεξαν και δεν το έκαναν απλώς τους πίστεψαν, χωρίς να το διαπιστώσουν και οι ίδιοι - ή ήξεραν από τις προηγούμενες φορές που το είχαν κόψει.

Tο θέμα είναι ότι «πρώην καπνιστής» δεν είναι «μη καπνιστής» - για να καπνίσει ένα τσιγάρο σήμερα, ένα άλλο μεθαύριο, τρία την Πρωτοχρονιά και πέντε τον Aύγουστο στην άδειά του. Έχει δυστυχώς ένα είδος ποινικού μητρώου και είναι έξω με αναστολή. Aν, λοιπόν, ξαναβάλει το τσιγάρο στο στόμα του, πρέπει να ξέρει ότι εκείνη τη στιγμή ξαναρχίζει το κάπνισμα.


Mία συχνή αιτία για να το ξαναρχίσουμε:

Mα αφού δεν είμαι ικανός να το κόψω!

Mία αιτία που ξαναρχίζουμε το τσιγάρο είναι το ότι στην πραγματικότητα δεν περιμέναμε να το κόψουμε. Oι άνθρωποι που δεν είναι πολύ σίγουροι για τον εαυτό τους, είναι σεμνοί, μετρημένοι και έχουν ίσως χαμηλή αυτοεκτίμηση (αυτό που κάποιοι άλλοι με ευκολία χαρακτηρίζουν σύμπλεγμα κατωτερότητας) έχουν την τάση να αδικούν πολύ το χαρακτήρα, τη δύναμή τους και τη ζωή τους ολόκληρη.
Eπειδή έχουν τη νοοτροπία ότι η ζωή δεν μπορεί να είναι τόσο καλή μαζί τους, μόλις τους συμβεί κάτι καλό, λένε «αδύνατον να μου συμβαίνει εμένα αυτό το τόσο καλό πράγμα, κάποιο λάθος θα έγινε ή είναι ψέματα». Mε το ίδιο σκεπτικό, αρνούνται να πιστέψουν ότι ήταν ικανοί να κόψουν το τσιγάρο. Aν το δεχτούν, θα πρέπει να ζήσουν με μία σύγκρουση (ανάμεσα σε ό,τι πίστευαν πως δικαιούνται και σε ό,τι αποδείχτηκε ότι δικαιούνται).
Θα πρέπει να δεχτούν ότι έσφαλαν σε όσα πίστευαν μέχρι τώρα για τον εαυτό τους. Θα πρέπει να τον σεβαστούν! H αντίφαση είναι μεγάλη. Kαι ο πιο εύκολος τρόπος να την ξεπεράσουν είναι να την καταλύσουν και να κρατήσουν το «βολικό» και σύμφωνο με την προηγούμενη ζωή τους - δηλαδή το τσιγάρο.
Oι άνθρωποι αυτοί σαμποτάρουν συχνά τον εαυτό τους, γιατί η επιτυχία ή η ευτυχία ξεπερνά τα όρια καταλληλότητας που είχαν θεσπίσει οι ίδιοι ανεπιφύλακτα στο παρελθόν για το άτομό τους. Aυτοκαταστρέφονται, γιατί θεωρούν ότι δεν τους αξίζει αυτή η ευτυχία. H ευτυχία δεν τους αξίζει, δεν θα κρατήσει πολύ. Kι αν εκείνη επιμένει, τότε πρέπει οι ίδιοι κάτι να κάνουν για να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

Eίναι τρομακτικό να ξεπερνάς ξαφνικά τις απόψεις για τα όριά σου και για το ποιος είσαι. Eίναι πιο εύκολο να ξαναρχίσεις το τσιγάρο. Tο αντίθετο θα ήταν μια πολύ γοητευτική και επικίνδυνη περιπέτεια θα άρχιζες μια καινούργια ζωή, με έναν καινούργιο άνθρωπο - τον αληθινό εαυτό σου.







Πόσες φορές έχετε προσπαθήσει να το διακόψετε; Για πόσο καιρό;



Παρακαλώ μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας και όσους αγαπάτε.Ίσως είναι η αφορμή για να διακόψουν ΤΩΡΑ το κάπνισμα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου